آشنايی با مواد مورد استفاده در رنگرزی مواد اوليه فرشبافي در صنعت فرش بافی
آشنايی با مواد مورد استفاده در رنگرزی مواد اوليه فرشبافي بیان می کند این رنگها دو دستهاند: رنگهای مصنوعی يا شيميايي، و رنگهای طبيعی(معدني ، گياهی و حيوان)
در رنگرزی قالی، هدف مهم، تثبيت يك ماده رنگدار بر زمينه است بهطوری كه ماده رنگدار، بصورت دائم این زمینه یا سطح اتکا را بپوشاند. به بیان دیگر زمانی میتوان از يك ماده رنگين برای رنگرزی استفاده کرد كه محكم بر روی زمینه چسبیده یا داخل الياف نفوذ برگشتناپذیری داشته باشد این فرآیند باید طوری باشد که در برابر عوامل مختلف مانند شستشو، رطوبت، سائيدگي، عوامل جوي، نور خورشيد، حرارت، گرد و خاك و مواد شيميايی مقاوم بوده و به اصطلاح رنگ قالی نرود. فکر می کنید کارشناسان کارخانه فرش کاشان آشنايی با مواد مورد استفاده در رنگرزی مواد اوليه فرشبافي دارند؟
آشنايی با مواد مورد استفاده در رنگرزی مواد اوليه فرشبافي: پشم
تعداد نژادهای گوسفندان مختلف شناخته شده تا به امروز از عدد ۲۰۰ نوع عبور میکند. البته بیشتر آنها از نظر اقتصادی برای تولید انبوه، صرفه اقتصادی ندارند. صنعت پرورش گوسفند، از میان آنها تنها متكی به ۱۰ الی ۲۰ نژاد است.آشنايی با مواد مورد استفاده در رنگرزی مواد اوليه فرشبافي باید گذری در علم دامپروری نیز داشته باشیم، در نژادهای گوسفندان ایرانی، مهمترين ها عبارتاند از: كلكويی، قزل، بلوچی، عربی، فراهانی، گرگانی، كرمانی، كردی، لری، ماكويی، تركی، زندی، مهربانی، سنجابی، جمور، هِرِك، مغانی، افشاری، تركمنی، قره گل، شال، سنگسری، خاكستری شيراز، بختياری، طالشی، ناييني .برای شناخت بهتر نژادها، تقسیمبندی نژاد گوسفندان از روی نوع پشم آنها صورت میگیرد.
بنابراین یک تقسیمبندی کلی بصورت زیر خواهیم داشت:
۱- پشم كاملاً ظريف :
اين نوع گوسفندان که بهمنظور توليد پشم پرورش داده میشوند عمدتاً به نام گوسفندان مرتع شناخته میشوند. اصالت نژاد گوسفندان مرتع، مرينوس است كه به اسپانيا برمیگردد. نامگذاری این نژاد براساس کشور تولید آن میباشد: مانند مرينوس آمريكايي و مرينوس فرانسوي. پشم نژاد مرتع كاملاً سفيد و ظريف و در محدوده ۱۴ الی ۲۰ ميكرون قرار میگیرد. (منظور از ميكرون واحد تعيين ظرافت ليف پشم است).
۲- پشم نسبتاً ظريف:
هرچند كه پشم اینها ظريف است قطر آن ۲۱ الی ۳۰ ميكرون میباشد اما اين نژادها را به نام نژادهای گوشتی میشناسند.
۳- پشم بلند:
قطر الياف پشم گوسفندان با پشم بلند، حدود ۳۰ الی ۳۵ ميكرون و طول آن ۴۰۰ الی ۵۰۰ میلیمتر است .گوسفندان دارای پشم بلند غالباً برای توليد گوشت استفاده میشوند و جثه آنها بزرگترین جثه در نژادهای دنیا است.
۴- پشم ضخيم :
پشم این نژاد گوسفندان در صنعت قاليبافی کاربرد مطلوبی دارد. به همین علت این نژاد گوسفندان را گوسفندان دارای پشم مخصوص قالی نیز مینامند. ظرافت پشم این نژاد بين ۳۵ الی ۵۰ ميكرون و طول آن حدود ۳۸۰ میلیمتر است.
نساجیها برای تولید پارچههای لطیف، نیازمند پشم ظریف هستند اما اوضاع در صنعت قاليبافی متفاوت است و این صنعت به پشمهای خاصی نیاز دارد كه ویژگیهای آن با پشم پارچهبافی متفاوت است. پشم گوسفندان ايران، پاكستان، افغانستان، چين، تركيه، بلغارستان، هندوستان، روماني، شوروي، و الجزاير از نوع ضخيم است بنابراین برای نساجی تناسب چندانی نداشته و مناسبترین ماده اوليه برای بافت قالی است.
۵- گوسفندان آميخته پشمي:
معمولاً نژادهای آميخته، پشم ظريف دارند به بنابراین آنها را از نوع گوسفندان با پشم نسبتاً ظريف میدانند. البته باید گفت از اختلاط گوسفندان با پشم بلند و گوسفندان با پشم ظريف، اين نژاد به وجود آمده است.
سلام شما چ کمکی میتونید ب ما بکنید