اطلاعیه تولیدی فرش کاشان, مطالبی درباره فرش, نظافت و نگهداری فرش, وبلاگ

علت پرزدهی فرش ماشینی و رفع پرز فرش

علت پرزدهی فرش ماشینی و رفع پرز فرش

وقتی که فرش های ماشینی و یا فرش دستباف تازه می خرید، تا چند ماه شاهد پرزدهی فرش خواهید بود. این عمل باعث کلافگی خانم های خانه و مهم تر از آن سبب بروز بیماری های تنفسی و حساسیت می شود. در این مطلب درباره علت های پرزدهی فرش ماشینی و رفع پرز دهی فرش صحبت خواهیم کرد، پس مطلب زیر را دنبال نمایید.

دلیل پرزدهی فرش چیست؟

در بافت فرش ماشینی آن چیزی که نگهدارنده خاب فرش است را آهار می نامند. اگر تعدادی از الیاف از سطح خاب بلندتر باشند، در فرایند آهار زنی فرش این پرز ها و نخ ها در بین فرش باقی می مانند و با راه رفتن بر روی فرش، آن ها از داخل فرش بیرون آمده و در هوا پراکنده می شوند.

در ایران معمولا بیشتر فرش ها به صورت رویه به رویه بافته می شوند، در این روش در زمان بافت زمینه لاتکس به خاب های فرش نفوذ کرده تا باعث نگهداری خاب فرش شود. اما این الیاف در سطحی بالاتر از زمینه فرش قرار می گیرند و نمی توان به وسیله آهار مهار شوند. همچنین الیافی در فرش وجود دارند که به مرور زمان در اثر سایش، مانند پاخوردن، از تار های فرش خارج شده و بر روی سطح فرش دیده می شوند. به این حالت پرزدهی فرش ماشینی گویند.

پرز دادن فرش را نمی توان به طور کامل حذف نمود. اما این مشکل با گذشت زمان از کمتر خواهد شد، زمان پایان پرزدهی و شدت آن به کیفیت الیاف ، نوع نخ و بافت فرش ماشینی بستگی دارد. در ادامه برای رفع پرز فرش پیشنهاداتی به شما خواهیم داد.

علت پرزدهی فرش ماشینی و رفع پرز فرش

جارو برقی برای رفع پرزدهی فرش ماشینی

عوامل ایجاد پرزدهی فرش ماشینی

در بین انواع فرش ماشینی موجود در بازار ، فرش ماشینی اکریلیک از بهترین نوع می باشد. گرچه این نوع فرش، جزو فرش های درجه یک و با کیفیت بالا است، اما عیوبی نیز دارد که یکی از آن ها، پرز دادن فرش اکریلیک است. تعدادی از عواملی که باعث ایجاد مشکل پرزدهی فرش ماشینی می شود را اشاره خواهیم نمود:

  • استفاده از الیاف ضایعاتی و بی کیفیت در بافت فرش
  • بهینه و استاندارد نبودن میزان آب و روغن در مرحله آماده سازی الیاف فرش
  • تنظیم نبودن دستگاه های ریسندگی فرش ماشینی
  • مناسب نبودن میزان تاب نخ های فرش
  • عدم تثبیت حرارتی به میزان مطلوب
  • استفاده نکردن از آهار به مقدار مناسب

ساختمان نخ ، طریقه اتصال خاب فرش به زمینه و پوشش دادن نخ و تراکم ، طول خاب ، میزان رفت وآمد (پاخوریدگی) ، نوع و تناوب مکش از دیگر عواملی است که باعث پرزدهی در فرش می شود.

خواندن این مطالب رو ازدست ندهید

بیرون زدن نخ از داخل فرش ماشینی

سایه روشن شدن فرش چه علت هایی دارد

نکات کلیدی در زمینه فرش ایرانی

 

راه های از بین بردن پرز فرش

برای از بین بردن پرز فرش های ماشین راه های زیادی وجود دارد. استفاده از این شیوه هامی تواند زمان به پایان رساندن پرز فرش را به حداقل برساند. به طور کلی فرش های اکریلیک که از نخ هیت ست شده در بافت آن ها استفاده می شود، پرز آزار دهنده ای ندارند.

جارو کشیدن فرش، یکی از موثر ترین کارها برای رفع پرز فرش ماشینی می باشد. جارو برقی را هفته ای چند بار در جهت مخالف خاب فرش بر روی فرش بکشید.

جارو های دستی قدیمی، جارو شمالی یا جارو حصیری، نیز بسیار مفید هستند. برای  رفع پرز دهی فرش ابتدا قسمت نوک جارو را کمی با آب خیس نمایید، چون این کار سبب می شود پرز ها بیشتر به جارو جذب شوند و به راحتی از فرش جدا شوند، و سپس بر روی فرش بکشید. در زمان استفاده از جارو شمالی بهتر است یک بار در جهت خلاف خاب فرش و یک بار در جهت موافق خاب فرش انجام شود. در آخر پرزها را جمع کنید، بعد از انجام این کار خواهید دید که مقدار زیادی پرز فرش حذف شده است.

تمیز کردن پرز فرش با فرچه یا برس های پلاستیکی نیز بسیار مفید می باشد. برای این کار برس پلاستیکی را مرطوب نموده و به آرامی روی فرش بکشید. مراقب باشید با فشار این عمل را انجام ندهید تا به فرش آسیب وارد نشود.

استفاده از یک تکه اسفنج مرطوب نیز برای از بین بردن پرز و کرک فرش ماشینی می تواند مفید باشد. این کار برای حذف پرز فرش تاثیر گذار می باشد.

علت پرزدهی فرش ماشینی و رفع پرز فرش

فرچه کشیدن برای رفع پرزدهی فرش ماشینی

چه فرشی پرز دهی کمتری دارد؟

در تولید فرش های ماشینی با شانه و تراکم های مختلف از نخ هایی با شماره مختلف به کار می رود. به طور مثال شماره نخ در فرش ۷۰۰ شانه پایین تر از فرش ۱۰۰۰ شانه است. هرچه شماره نخ بالاتر باشد، سبب می شود که تار نخ نازک تر باشد؛ در فرش ۱۰۰۰ شانه از نخ نازک تری نسبت به فرش ۷۰۰ شانه استفاده می شود. تعداد گره ها در فرش ۱۰۰۰ شانه نیز بیشتر از فرش ۷۰۰ شانه است. با این توضیح باید بگوییم که پرزدهی فرش های دارای شماره نخ بالاتر و تراکم بیشتر کمتر از فرش هایی است که تراکم پایین تری دارند.

فرش ماشینی بدون پرز

حتما اصطلاح فرش ماشینی ضد حساسیت یا فرش ماشینی بدون پرزدهی را شنیده اید. فرش های بدون پرز همان فرش های اکریلیک هستند. با پیشرفت تکنولوژی ها در صنعت ریسندگی فرش، فرآیندی به نام هیت ست (‏heat set‏) کردن، به وجود آمده است. در تثبیت حرارتی یا همان هیت ست کردن، مقدار زیادی از پرز نخ های فرش قبل از ورود به ماشین بافت فرش، توسط حرارت و بخار و روش هایی دیگر گرفته می شوند. این کار تاثیر به سزایی در کاهش پرز دهی در فرش های اکریلیک می شوند، و به همین دلیل به فرش بدون پرز یا فرش ضد حساسیت معروف هستند.

امروزه بیشتر فرش های تولیدی موجود در بازار فرش از جنس اکریلیک هیت ست شده هستند و از نظر کیفیت بسیار بالا هستند. این فرش ها تنها در اوایل خرید به میزان بسیار کمی پرز می دهند که با روش ذکر شده در بالا، پرز فرش به صفر خواهد رسید.

علت پرزدهی فرش ماشینی و رفع پرز فرش

جارو کشیدن برای رفع پرزدهی فرش ماشینی

آیا پرز دهی فرش نگران کننده است؟

بعضی از خریداران فرش های اکریلیک و دستباف از پرزدهی زیاد فرش نگران می شوند و فکر می کنند، پرزدهی باعث نازک شدن و از بین رفتن فرش خواهد شد. باید بدانید پرزدهی در فرش های مرغوب اکریلیک عادی است. اگر فرشی بعد از خرید هیچ پرزی نمی دهد، نشان از وجود نخ پلاستیکی در آن فرش ماشینی است، فرش هایی که پرز می دهند به مرور پرزدهی آن ها به اتمام می رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *